I slutet av förra året antog Sollentuna som första kommun ett förslag om utmaningsrätt (Protokoll från 2006-12-18, §263). Bakom beslutet stod den borgerliga majoriteten.
”Med utmaningsrätt brukar man mena följande; Om ett privat företag anmäler till kommunen att företaget på entreprenad vill utföra en kommunal tjänst skall kommunen göra en offentlig upphandling och låta bl.a. det anmälande företaget lämna anbud på tjänsten.
Ibland avses även att ett företag dessutom har rätt att begära en prövning av om en verksamhet skall säljas dvs. inte längre drivas av kommunen, vare sig med egen personal eller med entreprenör. Här avses fall där det kan ifrågasättas om kommunen har rätt att över huvud taget agera på en viss marknad.”
Tanken bakom utmaningsrätten är att öka kvalitén och nyttan för kommuninvånarna, samt använda kommunens medel på ett effektivare sätt. Genom ökad konkurrens ökar också utvecklingsmöjligheterna för de som arbetar inom de offentligt finansierade verksamheterna.
Att använda kommunala medel på ett kostnadseffektivare sätt är ett tydligt steg i rätt riktning. Allianspartierna i Sollentuna och säkert i många andra kommuner tycks ha insett att de faktiskt är i kommuninvånarnas tjänst och att det är deras pengar de beslutar över. Den insikten har jag svårt att se att de röd-gröna partierna skulle komma till inom överskådlig tid.
Förhoppningsvis kan den här typen av beslut leda till att kostsamma, ineffektiva kommunala monopol (som t.ex. avfallshanteringsmonopolet) utmanas och bryts upp.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar