fredag 2 mars 2007

Mycket glädjande besked

Igår meddelade migrationsminister Tobias Billström (m) att regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammed Alzery. Migrationsverket kommer att pröva frågan om uppehållstillstånd och även om inte Billström får lägga sig i det ärendet, lät han hoppfull. Justitiekanslern (JK) kommer att utreda möjligheterna till skadestånd.

Bakgrund: I maj 2001 fattade Säpo misstanke mot Mohammed Alzery och Ahmed Agiza. De påstods vara nyckelpersoner i en organisation med kopplingar till al-Qaida. Någon chans till rättslig prövning av anklagelserna fick inte de båda männen. Den dåvarande s-regeringen fattade beslut om avvisning. Under mycket brutala former fördes de ombord på ett CIA-flygplan för transport till Egypten. Väl där fängslades de och allt tyder på att de utsattes för tortyr. Beslutet att utvisa Alzery och Agiza har kritiserats mycket hårt, bl.a. av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna. Den förra regeringen har vägrat att ta åt sig av kritiken.

Ahmed Agiza sitter fortfarande i ett egyptiskt militärfängelse. Det är oklart om han begärt ny prövning av avvisningsbeslutet.

Inga kommentarer: