torsdag 1 mars 2007

Kluvet om de hushållsnära tjänsterna

Idag överlämnar regeringen sitt förslag till skatteavdrag för hushållsnära tjänster (artiklar i bl.a. SvD och DN). Det är inte utan en viss ambivalens som jag ögnat igenom lagrådsremissen.

Å ena sidan är chanserna goda att åtminstone en del av de hushållsnära tjänster som idag utförs svart blir vita. Det ökar skyddet för de personer som utför tjänsterna och gör att deras inkomster blir sjukpenning- och pensionsgrundande. Förhoppningsvis kommer det även att skapa en del nya jobb.

Men å andra sidan minskar det inte byråkratin. Skatteavdrag måste handläggas. Ännu viktigare är att det fortfarande handlar om en politisk styrning. Gärna skattereduktion men bara inom det begränsade område som politikerna presenterar. Låg- och medelinkomsttagarna kommer även i fortsättningen att betala världens högsta skatter, för att få en liten del av dem tillbaka om de köper hushållsnära tjänster.

Det är djupt beklagligt att det finns så lite nytänkande inom svensk politik. Jag hade hellre sett ett REJÄLT grundavdrag, helst så stort att de som tjänar allra sämst inte betalar någon inkomstskatt. Gärna ytterligare skatteavdrag för t.ex. föräldrar. Givetvis krävs det att bidragsfloran och subventionerna av t.ex. vissa barnomsorgsformer minskar i minst lika stor utsträckning. Men det är bara att konstatera att vi fått en socialmoderat regering istället för en socialdemokratisk. I mörkret är alla katter grå, påstås det. Vi vet att i svensk politik är alla partier socialdemokratiska.

Inga kommentarer: