måndag 5 mars 2007

Reinfeldt allierar sig med monopolkramare?

Vid upphandling av sophantering bryter många kommuner regelmässigt mot LOU (Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling) när de köper tjänster för avfallshantering från sina egna interkommunala bolag. Detta kostar invånarna i de berörda kommunerna miljontals kronor och skapar en monopolställning. Priserna hålls uppe och vinsterna används för att konkurrera ut privata alternativ.

Bara genom att följa LOU skulle kommunerna kunna sänka kostnaderna för avfallshanteringen med upp till 30%. Men det vill inte Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och branschorganisationen Avfall Sverige (tidigare Svenska Renhållningsverksföreningen (RFV)). Häpnadsväckande nog kräver de istället att LOU avskaffas inom avfallshanteringen! Skrivelsen, som skickades till Finansdepartementet i juni 2006 undertecknades av Ilmar Reepalu som bl.a. är kommunstyrelseordförande i Malmö Stad och RFV:s ordförande Kjell-Arne Landgren. Malmö är en av de kommuner som konsekvent bryter mot LOU.

Granskar man Avfall Sveriges styrelse dyker det upp ett intressant namn: Filippa Reinfeldt, kommunstyrelseordförande i Täby Kommun och tillika gift med Sveriges stadsminister. I en intervju i SvD i höstas sedan menade hon att ”Vi arbetar för att flytta makten till folks köksbord.” och ”[d]et finns ingen gräns för hur mycket som kan privatiseras[..]”. Gäller det även avfallshanteringen? Ställer hon sig bakom kraven på att avskaffa LOU inom nämnda hanteringen?

Som av en ren händelse besöker stadsministern Göteborg och Alingsås idag. Där ska han bl.a. besöka Renovas avfallsförbränningsanläggning. Renova är ett av de interkommunala bolag som innehar en monopolställning för avfallshantering inom de 11 kommuner som äger bolaget. Det har inneburit att förbränningsavgifterna är marknadens högsta, nästan 40% högre än i t.ex. Borås Kommun, som följt LOU vid upphandlingen.

Uppdatering: I DN Debatt idag skriver Fredrik Reinfeldt och Danmarks statsminister Anders Fough Rasmussen att EU ska sträva efter att bli världens mest energieffektiva ekonomi. Ett viktigt steg för svenskt vidkommande vore att bryta de i många fall olagliga interkommunala monopolen inom avfallshanteringen. Idag saknas incitament att bli effektivare och i de fall där utveckling ändå sker är det till ett högt pris för kommuninvånarna. Reinfeldt och Fough Rasmussen menar att "kampen mot klimatförändringen kan gå hand i hand med ökad sysselsättning, tillväxt och välstånd". Upp till bevis, Fredrik!

Inga kommentarer: