torsdag 8 mars 2007

Fort men fel

När jag gjorde lumpen fanns det en kille som fick tillnamnet ”fort men fel”. Han jobbade på med en oerhörd hastighet, men tyvärr blev det oftast fel och han fick göra om alltihop.

Huvudledaren i dagens DN inleds med orden: ”Det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser.” Är det verkligen det? Bråttom? Tyvärr leder ord som ”bråttom” till att miljöfundamentalister och populistiska politiker hoppar på vilka projekt som helst, bara syftet verkar gott. Det politiska verktyget med handel av utsläppsrätter har blivit en flopp. En mycket kostsam flopp. Det är bara ett exempel.

Tidigare har produktionen av biobränslet etanol kritiserats hårt för att processen för att framställa det varit allt annat än miljövänlig. Nu när miljövänligare processer börjar dyka upp ökar politikernas intresse. Risken är stor att det även väcker deras tunnelseende och att det satsas massor av skattepengar på etanolen medan andra alternativ hamnar i skuggan. Agronomen och jordbruksekonomen Lars Jonasson har enligt Vetenskapsradion i P1 räknat ut att en satsning på energigrödor sannolikt kommer att få många bönder att sluta med djurhållning för att istället odla t.ex. energiskog. Resultatet blir att mer livsmedel måste importeras, merparten fraktas hit på avgasstinkande lastbilar, samt att den biologiska mångfalden riskerar att drabbas hårt. En god tanke som får allvarliga konsekvenser. Så ser det oftast ut när de politiska ingenjörerna kommer in i ”leken”.

Ska vi då bara sätta oss på händerna och inte göra någonting? Naturligtvis inte, men det är viktigt att skynda långsamt och att låta behoven styra utvecklingen istället för tvärtom. Det är viktigare att göra rätt än att göra det snabbt. Med andra ord bör vi inte lyssna på alarmisterna – för miljöns skull.

Inga kommentarer: