måndag 19 februari 2007

Vänsterretorik för nybörjare

  • Nämn USA i minst varannan mening. Dra dig inte för att nämna USA även om den du samtalar med berättar om sonens första steg. Har grabben ramlat omkull är det säkert USA:s fel.
  • Är inte den du pratar med uttalad socialist är han din fiende. Du är berättigad till att använda personangrepp mot honom. Faktum är att personangrepp mycket effektivt kan ersätta argument i sakfrågan. Låt dig inte dras in i en diskussion kring sakfrågan. Ett par välriktade ”Timbrohöger”, ”bakåtslick” eller ”jävla nyliberal förtryckare” får dig snabbt på rätt spår igen.
  • Uteslut ALLTID det eventuella tredje. Alltid, utan undantag! Det kan bara finnas din väg eller vägen till helvetet. Var noga med att måla den senare med väldigt tydliga färger. Du kan dölja de stora bristerna i din egen väg genom att använda nyckelord som ”odemokratisk” eller ”klassförtryck” om den andra vägen. Bry dig inte om att de egentligen inte har med frågan att göra. Vänsterns nyckelord är universella och kan användas i alla sammanhang.
  • Du glömmer väl inte bort att ondgöra dig över USA? Om du mot förmodan skulle tröttna på det kan du alltid växla mellan USA och Israel.
  • Bygg halmgubbar. Kan du bygga en halmgubbe som får bocken i Gävle att framstå som en åkersork finns det säkert en plats för dig i Ung Vänsters ledning (eller i Vänsterpartiet, om du är för gammal för UV). Bry dig inte om vad din meningsmotståndare skriver eller säger. Kom ihåg att du ALLTID har tolkningsföreträde över hans åsikter. Att basera dina argument på vad han faktiskt skriver och säger är högertrams och sådant ägnar sig inte en vänsterretoriker åt. Förresten skulle du ju se upp med sakargument. Har du redan glömt det?
  • Vedertagna definitioner gäller bara om de kommer från vänster. Det är bara då som A betyder A. Annars betyder A, B, eller kanske Z. Men klargör för allt i världen inte din definition. Det blir så mycket svårare att definiera om den för att passa nästa meningsduell.
  • Vaghet är en dygd! Allmänt flumprat är så mycket bättre än specifika sakargument. Hur ska din meningsmotståndare kunna angripa dina argument när du knappt själv vet vart dina tankebanor är på väg.

1 kommentar:

Henrik Emilsson sa...

God dag. Träffande inlägg. Ska bli kul att följa bloggen framöver.